Brynzová pomazánka

Tradiční pochoutka Valachů i Slováků. Ideální s čerstvým chlebem.

Brynza, máslo, kysaná smetana, sladká paprika, pepř, pažitka, medvědí česnek.

Postup přípravy

Brynzu s máslem důkladně vymícháme, na řidší konzistenci přimícháme kysanou smetanu. Přidáme mletou sladkou papriku, tím dodáme vyšlehanému krému barvu. Podle chuti brynzovou pomazánku opepříme.
Ozdobíme nasekanou pažitkou, pokud máme tak i medvědím česnekem. Podáváme s čerstvým chlebem.

A jako vždy, nezapomeneme na zeleninu :-)


Brynza je hrudkovitý sýr, který se vyrábí z ovčího sýra. Máme ho spojený především se slovenskou národní kuchyní. Má dostatek soli a velké zasycující schopnosti. Vyrábí se buď čistá či v příměsi s jinými, například kravskými sýry. Obsahuje vápník, bílkoviny, vitamín D a minerální látky, ale také velké množství tuku.  

Výroba slovenské ovčí brynzy

Nejprve sa zasýří sladké ovčí mléko. Tato surovina se nechá zaschnout na salaši, čímž vznikne hrudkový ovčí sýr. Ten se přenese do brynzárny, kde se třídí a umývá vodou. Poté se nechá vyzrát při 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z něj přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená sušinová hmota se posolí a rozetře na válcích, čímž vznikne brynza.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky