Česnečka
Říká se, že polévka je grunt. A o dobré česnečce to platí dvojnásob!
Taková česnečka provoní celou kuchyň. Dnešní je taková odlehčená, bez uzeného masa.
Suroviny
- Několik stroužků česneku
- Gouda nebo Eidam
- 1 lžíce majoránky
- 1 plátek uzeného masa
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1000 ml vývaru
- pepř
- sůl
- Krutonky
- 2 krajíce chleba
Postup
Krok 1: Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a odstraňte zelený vnitřek. Připravený česnek nejlépe prolisujte nebo utřete. Pokud ho pouze nakrájíte, budete ho do polévky potřebovat více.
Krok 2: Na sádle zpěňte cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na menší kostičky. Vše krátce osmahněte. Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidejte česnek.
Krok 3: Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké. "Před dokončením se vyplatí přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Pak už jen polévku dochuťte majoránkou, případně pepřem a solí.
Krok 4: Vedle v pánvičce na sádle nebo oleji osmahněte na kostičky rozkrájené krajíce chleba. Tvrdý sýr pokrájejte na kostičky; raději ho nestrouhejte, protože kdybyste ho poté nasypali do polévky, vznikla by jedna velká sýrová koule.
Na talíř připravte kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce. Hotovo a může se podávat!