Ciabatta
Lahodný italský chléb ciabatta se hodí jako příloha k masům, ale klidně si z ní můžete připravit i skvělý sandwich.
Ingredience
350 ml vlažné vody
2 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce olivového oleje
500 g hladké mouky
20 g droždí
Příprava
1. Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a nakynout těsto (nebo zpracujeme ručně vařečkou).
2. Nakynuté těsto (je spíše řídké a lepivé) vyklopíme na hodně pomoučený vál a rukama roztlačíme na obdélník, přípdadně si pomůžeme válečkem.
3. Rozválené těsto přeložíme na třetiny (viz foto).
4. Vzniklý pás ostrým nožem rozkrojíme na několik kusů, podle toho jak velké chceme ciabatty.
5. Každý kousek opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
6. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme do zhnědnutí, asi 20-25 minut.
7. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce.