Ďábelské kuře s barevnou smaženou rýží

Co to je? Naše pikantní kuře po čínsku! Díky kabátku z vajíčka a škrobu je opravdu krásně šťavnaté a spolu se smaženou rýží, do které zužitkujete lecjakou zeleninu, vytvoří perfektní rychlou večeři na všední dny.

Dnes v ještě trošku jiné úpravě, než podle receptu. A to jako "vše v jedné pánvi".

Ingredience pro:4 porce

Na marinování kuřete

  • 650 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Na dohotovení

  • řepkový olej
  • chilli
  • 2 cibule
  • 1 paprika
  • 35 g nesolených oříšků kešú
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 70 g rajčatového protlaku
  • sůl

Na rýži

  • 200 g uvařené rýže
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kari
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 2 vejce

Postup

Krok 1: Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.

Krok 2: Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne. 

Krok 3: Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.


Krok 4: Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát. 

Krok 5: Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce. 

Krok 6: Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou. 

Krok 7: Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou. 

Krok 8: Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem. 

Kuře, cibule a zázvor je základ, další zeleninu už můžete přidávat podle chuti.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky