Ďábelské kuře s barevnou smaženou rýží
Co to je? Naše pikantní kuře po čínsku! Díky kabátku z vajíčka a škrobu je opravdu krásně šťavnaté a spolu se smaženou rýží, do které zužitkujete lecjakou zeleninu, vytvoří perfektní rychlou večeři na všední dny.
Dnes v ještě trošku jiné úpravě, než podle receptu. A to jako "vše v jedné pánvi".
Ingredience pro:4 porce
Na marinování kuřete
- 650 g kuřecích prsou
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 1 vejce
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Na dohotovení
- řepkový olej
- chilli
- 2 cibule
- 1 paprika
- 35 g nesolených oříšků kešú
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 70 g rajčatového protlaku
- sůl
Na rýži
- 200 g uvařené rýže
- sůl
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 mrkev
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kari
- 1 hrst mraženého hrášku
- 2 vejce
Postup
Krok 1: Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.
Krok 2: Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.
Krok 3: Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.
Krok 4: Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.
Krok 5: Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.
Krok 6: Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.
Krok 7: Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.
Krok 8: Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem.
Kuře, cibule a zázvor je základ, další zeleninu už můžete přidávat podle chuti.