Domácí slané pečivo
Máte rádi čerstvé, voňavé a ještě teplé a křupavé rohlíky, housky či pletýnky? Jsou ve výsledku velmi jednoduché.
Suroviny
500 g hladké mouky (jako vždy improvizujeme s celozrnnou či špaldovou)
275 ml mléka
50 g sádla nebo oleje
12 g soli
25 g droždí
semínka všeho druhu
na dokončení: hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka
Postup
Všechny suroviny dáme do pekárny a zvolíme program Kynutí. Těsto se za 1,5 hodiny krásně vyhněte a vykyne.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 či 16 dílů (dle velikosti pečiva) a zpracujeme na libovolný tvar.
Odložíme na plech a přikryjeme utěrkou, necháme 45 minut nakynout.
Před pečením potřeme vodou, posypeme co kdo má rád a dáme do trouby, kterou jsme si předehráli na 220 stupňů.
Při nahřívání trouby je dobré vložit na spodní mřížku hrnek či jinou nádobu s vodou, aby se pečivo peklo ve vlhkém prostředí (v páře). Pečeme cca 12-15 minut.