Džuveč
Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 větší cibule, nadrobno nakrájené
- 2 mrkve, nakrájené na kostky
- 6 stroužků česneku
- 400 g mletého vepřového masa
- 5-6 paprik (červená, žlutá, zelená), zbavených semen, nakrájených na proužky
- 5-6 zralých rajčat nebo 1/2 konzervý krájených rajčat
- 2 lžičky mleté sladké papriky, špetku chilli papriček
- 200 g (obyčejné) dlouhozrnné rýže
- 1 velká brambora
- sůl, pepř, čubrica, další bylinky dle chuti
Příprava jídla
1 Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.
2 Vsypte maso, papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte). Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi 20 min., aby maso i papriky změkly.
3 Pak ochuťte paprikou a přilijte šťávu z rajčat. Doprostřed nasypte rýži a brambory a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte dalších 20-25 minut, dokud nebude rýže uvařená. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.