Eintopf ... neboli jídlo z jednoho hrnce

Co se vaří v Německu? Tak například slavný Eintopf - neboli jídlo z jednoho hrnce. Toto Německé národní jídlo, patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě.

Ingredience:
1 kg brambor
800 g mrkve
700 g libového vepřového
2 lžíce nasekaná petrželky
2 lžíce soli
1/2 lžičky mletého pepře
2 ks bobkové listy
2 ks hřebíčky
1 ks cibule
voda

Postup:

1. Maso opláchneme, dáme do hrnce s vodou a uvedeme k varu, cibuli oloupeme a napícháme hřebíčky a spolu s bobkovým listem, solí a pepřem vložíme do hrnce s masem
2. Vaříme cca 1 hodinu pod pokličkou
3. Mrkev a brambory oloupeme, mrkev nakrájíme na kolečka asi 2 cm široké a brambory na kostičky taky 2 cm a přidáme k masu, které jsme již hodinu povařily a společně vaříme dalších 15 minut
4. Uvařené maso vyndáme, nakrájíme na kostky a dáme zpět do hrnce
5. Eintopf ještě dochutíme solí a pepřem dle chuti, jednotlivé porce podáváme posypané nasekanou petrželkou.


Eintopf "jeden hrnec" se skládá většinou z velkého množství surovin a má velmi hustou konzistenci. Existuje mnoho regionálních receptů této husté polévky.

Největší slávu zažívala během války, při nedostatku potravin kdy se se vařilo, co dům dal, a vznikalo velké množství zajímavých variant. Často se vařila v chudých rodinách, ale i při nedostatku času při žních, když bylo velké praní atd.

Typické hlavní suroviny Eintopfu jsou luštěniny jako hrách, fazole, čočka. Ze zeleniny se nejvíce využívá zelí, tuřín, mrkev a brambory. Samozřejmě se v receptech objevují i různé druhy masa, klobásy, párky aj. Kombinace všeho by mohlo pro některé připomínat vaření pejska a kočičky z jedné naší známé pohádky, ale u Eintopfu to zase tak neplatí. Při přípravě tohoto německého pokrmu záleží na poměru surovin a dodržení správného postupu.

Většinou se tato polévka používá jako hlavní chod, je totiž velmi sytá, určitě dva talíře zdolají i zdatného strávníka. V případě některých receptů se polévka dokonce hustotou podobá našemu guláši. Pokrm se většinou připravuje v jednom hrnci, což je praktické při úklidu, ale nejdůležitější je konečná chuť, která spojením všech vůní a chutí surovin bývá nenapodobitelná!

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky