Jak si připravit kávu ve French pressu
Můžeme si v něm připravit kávu a to jak pro jednoho, tak pro celou rodinnou sešlost. A když dostanete chuť na sypaný čaj, poslouží vám zrovna tak dobře.
A protože je Velký pátek, volno a státní svátek, uděláme si pohodový den. Dle lidových tradic se tento den nesmělo jíst maso a lidé si neměli nic půjčovat, jelikož půjčená věc se mohla očarovat. Na polích a v sadech se nepracovalo, aby se nehýblo se zemí. Zato země se "hýbala" sama a otvírala své poklady. Pokud jste v dáli viděli světýlko nebo zářící kapradí, šlo o záři zlata ukrytého v otevřené skále. Kdo by se však chtěl pokladem obohatit, zůstal by ve skále uvězněn na dlouhá léta.
Na Velký pátek si odpočinuly i hospodyňky: nesmělo se například prát prádlo a dělat jiné těžké práce.
Na jeden šálek o obsahu 300 ml si připravíme:
20 g kávy namleté na konzistenci cukru krystal (20 g mleté kávy je zhruba 6 kávových lžiček nebo 3 lžíce)
300 ml vody o teplotě do 94 °C
Nechte vodu dojít do bodu varu a pak ji zhruba na minutu odstavte, aby zchladla. Příliš horká voda způsobí, že jakákoli káva, nejen french press, chutná trochu hořce.
Postup přípravy kávy ve French pressu krok za krokem:
Vypláchněte french press horkou vodou, aby chladné sklo neovlivnilo teplotu v dalších krocích přípravy. Vsypte do french pressu namletou kávu, zalejte ji horkou vodou a zamíchejte. Po třech minutách směs znovu zamíchejte a počkejte ještě minutu, než si káva sedne. Po 4 minutách stlačte filtr a nalejte kávu do šálku.
Na co si dát pozor?
Po uplynutí závěrečných čtyř minut už ideálně nenechávejte kávu ve french pressu. Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí a je důvodem, proč odstátý french press může trochu hořknout. I když už jste sítko stlačili, mírná extrakce totiž v konvičce pořád probíhá.