Gulášová polévka

Zkuste si s námi připravit gulášovou polévku z hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.

Na přípravu 5-6 porcí gulášové polévky budeme potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 lžičky koření na guláš
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • chilli papričku - každý podle své volby
  • 500 g hovězího masa - kližky
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 4 středně velké oloupané syrové brambory nakrájené na kostky
  • sůl, pepř
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1,5 litru vody

Postup přípravy gulášové polévky

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, nakrájenou cibuli a kmín. Cibuli smažíme do zlatova. K cibuli přidáme hovězí maso a důkladně ho osmažíme. Vařečkou se snažíme oddělit od sebe větší shluky masa.

K osmaženému masu přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku, gulášové koření a chilli papričku nakrájenou na malé kostičky. Promícháme a přidáme rajský protlak a necháme krátce zasmažit.

Kdybychom rajský protlak nezasmažili, polévka by byla kyselá. Zasmažením bude jen lehce navinulá, a to potřebujeme. 

Za stálého promíchávání polévkový základ zaprášíme hladkou moukou a vše ještě minutu smažíme.

Po minutě vše postupně zalijeme vodou. Nejdříve přilijeme třetinu vody a metlou promícháme a pak za stálého promíchávání dolijeme zbytek.

Polévku osolíme, hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme +/- 30 minut.

Po uplynutí této doby do polévky vložíme kostky nakrájených syrových brambor. Polévku vaříme dalších 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory měkké.

Zdroj tepla vypneme a polévku dochutíme majoránkou, solí a mletým černým pepřem. Promícháme a necháme 15-20 minut zakryté, aby se všechny chutě propojily. 

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky