Gyros
Gyros je rychlý, oblíbený a levný masitý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa, především skopového nebo vepřové kýty, grilovaných na velkém svislém rožni nebo rychle na pánvi.
KLASIKA ŘECKÉ KUCHYNĚ
Jaké pokrmy se v Řecku připravují nejčastěji? Jsou to tzatziki, musaka, souvlaki, plněná pečená paprika, řecký salát nebo sladká baklava. Všechna tato jídla patří ke klasice řecké kuchyně.
JAK PŘIPRAVIT MASO NA GYROS?
I když gyros patří spíše k pokrmům typu fast food, celé tajemství se skrývá v dokonalém marinování masa, které je opravdu dlouho. K marinování se používá čerstvé koření jako oregáno, tymián, rozmarýn, chilli papričky a také sůl. Můžete rovněž přidat prolisovaný česnek, cibuli nebo římský kmín - vše záleží na vás a na vašich chuťových preferencích.
Následně se maso peče na svislém rožni, který se pomalu otáčí a zajistí tak rovnoměrné propečení. Před servírováním se maso pomocí dlouhého ostrého nebo elektrického nože nakrájí na tenké plátky.
JAK PŘIPRAVIT GYROS DOMA?
Tradiční gyros si můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí svislý rožeň vyměnit na vodorovný v troubě nebo marinované maso jednoduše opéct v grilovací pánvi.
Podávejte s pita chlebem, ciabattou a k tomu si užijte tzaziki. Dobrou chuť!