Houbová omáčka aneb česká klasika pro milovníky hub
Máte rádi houby? U nás je to tak, že někdo ano, někdo ne. Ale vždy se nějak domluvíme, aby byli všichni nasyceni a spokojeni. A když někdo v létě či na podzim nelení, třeba jako babička s dědou, tak jsou houby zavařené v dostatečné zásobě.
Ingredience
cibule, olej, máslo, čerstvé či zavařené houby, sůl, pepř, kmín, sladká smetana, mouka
Postup
- Dvě lžíce másla a trochu oleje rozpustíme v širším kastrolu, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme dvě lžíce hladké mouky a připravíme jíšku, kterou přelijeme studenou vodou.
- Přidáme podušené houby a společně promícháme. Jíšku s houbami necháme cca 20 minut povařit.
- Omáčku dosolíme, opepříme, dochutíme mletým kmínem.
- Necháme ještě lehce povařit, poté přidáme smetanu. Přivedeme k varu, podle potřeby ještě dochutíme, my většinou přidáváme trochu citrónu. Podáváme s vařeným bramborem.