Hovězí líčka na červeném víně

Většina receptů na líčka je spojena se jménem Zdeněk Pohlreich. Ten je v roce 2007 představil a proslavil na pražské Kampě v rámci prvního ročníku Prague Food festivalu.

ČAS PŘÍPRAVY  1 HODINA  (Dušení 2-3 hodiny)

Ingredience

1 kg líček (hovězí nebo telecí)

300 ml vína (červené)
500 ml demi glace (kuřecí nebo hovězí vývar)
4 ks mrkve (nakrájená na kostičky)
1/2 celeru (nakrájený na kostičky)
2 cibule (menší)
4 stroužky česneku (nakrájený nadrobno)
1 malý rajčatový protlak

4 kuličky nového koření

4 ks bobkového listu
tymián
4 lžíce olej (olivový)
sůl
pepř
máslo (na zjemnění omáčky)
rozmarýn (čerstvý - snítku na ozdobení)

LÍČKA

  1. Hovězí líčka nebo telecí líčka můžeme nejprve očistit od tuku, kterým bývají pokrytá nebo jej můžeme ponechat, protože obsahují cenný kolagen.
  2. Líčka osolte, opepřete a zprudka opečte ve větším hrnci na rozpáleném oleji z obou stran.

ZELENINA

  1. Maso si nachvíli odložíme bokem z hrnce a do masového výpeku v hrnci přidejte nakrájenou mrkev, celer, petržel a zeleninu orestujte dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena.
  2. Pak přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku, tymián, bobkový list, nové koření a cca minutu ještě restujeme.
  3. Zeleninu zalijeme 100 ml dobrého červeného vína a postupně přivádíme k varu a přiléváme další víno (100-200ml). Je lepší ho nalévat postupně, aby si udrželo svou chuť. Víno redukujeme cca 30 minut, až se nám odpaří cca na 1/3.

DUŠENÍ

  1. Do hrnce vrátíme líčka a přidáme demi glace (kuřecí nebo hověží vývar). Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C cca 2-3 hodiny doměkka. U telecích líček lze předpokládat kratší dobu dušení tzn cca 2 hodiny.
  2. Jakmile budou líčka hotová, tak je vyndejte z hrnce na talíř a uvařenou omáčku přeceďte přes jemné síto případně cedník, abychom ji měli čistou a bez zbytků koření.
  3. Omáčku dochuťte solí, pepřem. Můžete jí i zhlehka osladit, aby omáčka získala ještě lepší chuť.

SERVÍROVÁNÍ

  1. Před podáváním zašlehejte do horké omáčky 2 lžíce másla.
  2. Při podávání dejte kaši na střed talíře, na ni pak položte líčko a zlehka přelijte omáčkou.
  3. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu nebo rozmarýnu.
© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky