Hovězí líčka na červeném víně
Většina receptů na líčka je spojena se jménem Zdeněk Pohlreich. Ten je v roce 2007 představil a proslavil na pražské Kampě v rámci prvního ročníku Prague Food festivalu.
ČAS PŘÍPRAVY 1 HODINA (Dušení 2-3 hodiny)
Ingredience
1 kg líček (hovězí nebo telecí)
300 ml vína (červené)500 ml demi glace (kuřecí nebo hovězí vývar)
4 ks mrkve (nakrájená na kostičky)
1/2 celeru (nakrájený na kostičky)
2 cibule (menší)
4 stroužky česneku (nakrájený nadrobno)
1 malý rajčatový protlak
4 kuličky nového koření
4 ks bobkového listutymián
4 lžíce olej (olivový)
sůl
pepř
máslo (na zjemnění omáčky)
rozmarýn (čerstvý - snítku na ozdobení)
LÍČKA
- Hovězí líčka nebo telecí líčka můžeme nejprve očistit od tuku, kterým bývají pokrytá nebo jej můžeme ponechat, protože obsahují cenný kolagen.
- Líčka osolte, opepřete a zprudka opečte ve větším hrnci na rozpáleném oleji z obou stran.
ZELENINA
- Maso si nachvíli odložíme bokem z hrnce a do masového výpeku v hrnci přidejte nakrájenou mrkev, celer, petržel a zeleninu orestujte dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena.
- Pak přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku, tymián, bobkový list, nové koření a cca minutu ještě restujeme.
- Zeleninu zalijeme 100 ml dobrého červeného vína a postupně přivádíme k varu a přiléváme další víno (100-200ml). Je lepší ho nalévat postupně, aby si udrželo svou chuť. Víno redukujeme cca 30 minut, až se nám odpaří cca na 1/3.
DUŠENÍ
- Do hrnce vrátíme líčka a přidáme demi glace (kuřecí nebo hověží vývar). Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C cca 2-3 hodiny doměkka. U telecích líček lze předpokládat kratší dobu dušení tzn cca 2 hodiny.
- Jakmile budou líčka hotová, tak je vyndejte z hrnce na talíř a uvařenou omáčku přeceďte přes jemné síto případně cedník, abychom ji měli čistou a bez zbytků koření.
- Omáčku dochuťte solí, pepřem. Můžete jí i zhlehka osladit, aby omáčka získala ještě lepší chuť.
SERVÍROVÁNÍ
- Před podáváním zašlehejte do horké omáčky 2 lžíce másla.
- Při podávání dejte kaši na střed talíře, na ni pak položte líčko a zlehka přelijte omáčkou.
- Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu nebo rozmarýnu.