Hovězí na burgundském víně
Vložte svůj text...
SUROVINY
- 800 g hovězího předního bez kosti
- 1 l burgundského vína Pinot Noir Bourgogne
- 5 bobkových listů
- 8 kuliček celého černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
- 3 lžíce vepřového sádla
- 50 g anglické slaniny
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g řapíkatého celeru
- 50 g petržele
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- sůl
- 1 lžíce másla
Postup
Hovězí maso nakrájíme na kostky, zalijeme vínem, přidáme bobkové listy, celý černý pepř, nové koření, celé bylinky (rozmarýn a tymián) a necháme do druhého dne v lednici marinovat přikryté alobalem.
Druhý den maso vycedíme, necháme dobře okapat a orestujeme v pánvi s rozehřátým sádlem. Scezené víno mezitím v druhém hrnci převaříme a naběračkou sebereme pěnu.
Z pánve vyndáme opečené maso a na výpeku orestujeme do zlatova slaninu nakrájenou na kostky a posléze i kostičky mrkve, celerů a petržele. Později přidáme cibuli nakrájenou najemno a restujeme vše společně do tmava. Přidáme rajčatový protlak, krátce zarestujeme, podlijeme svařeným vínem, 400 ml vývaru, necháme probublat a maso vložíme zpět. Podle potřeby podléváme zbylým vývarem a dusíme do měkka pod pokličkou asi 2 hodiny.
Maso vyndáme, omáčku vycedíme, svaříme na potřebnou hustotu, osolíme a zjemníme studeným máslem. Hotové maso vrátíme do omáčky a podáváme společně s orestovanými žampiony a zeleninou.
Příloha
- 16 žampionů
- 2 lžíce másla Pilos
- 2 lžíce sekané listové petržele
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 100 g mrkve
- 100 g malých brambor
- bio extra panenský olivový olej Primadonna
- 100 ml vody
- snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
Žampiony očistíme, pokrájíme na čtvrtiny, osmahneme na lžíci másla a ke konci přidáme nasekanou listovou petržel. Zeleninu a brambory ve slupce nakrájíme na větší špalíčky, pokapeme olivovým olejem, přidáme lžíci másla, sůl, čerstvý rozmarýn a tymián. Pečeme pod alobalem/pokličkou v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30-40 minut.