Hovězí na burgundském víně

Vložte svůj text...

SUROVINY

  • 800 g hovězího předního bez kosti
  • 1 l burgundského vína Pinot Noir Bourgogne
  • 5 bobkových listů
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • 50 g anglické slaniny
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 50 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl
  • 1 lžíce másla

Postup

Hovězí maso nakrájíme na kostky, zalijeme vínem, přidáme bobkové listy, celý černý pepř, nové koření, celé bylinky (rozmarýn a tymián) a necháme do druhého dne v lednici marinovat přikryté alobalem.

Druhý den maso vycedíme, necháme dobře okapat a orestujeme v pánvi s rozehřátým sádlem. Scezené víno mezitím v druhém hrnci převaříme a naběračkou sebereme pěnu.

Z pánve vyndáme opečené maso a na výpeku orestujeme do zlatova slaninu nakrájenou na kostky a posléze i kostičky mrkve, celerů a petržele. Později přidáme cibuli nakrájenou najemno a restujeme vše společně do tmava. Přidáme rajčatový protlak, krátce zarestujeme, podlijeme svařeným vínem, 400 ml vývaru, necháme probublat a maso vložíme zpět. Podle potřeby podléváme zbylým vývarem a dusíme do měkka pod pokličkou asi 2 hodiny.

Maso vyndáme, omáčku vycedíme, svaříme na potřebnou hustotu, osolíme a zjemníme studeným máslem. Hotové maso vrátíme do omáčky a podáváme společně s orestovanými žampiony a zeleninou.

Příloha

  • 16 žampionů
  • 2 lžíce másla Pilos
  • 2 lžíce sekané listové petržele
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 100 g mrkve
  • 100 g malých brambor
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 100 ml vody
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu

Žampiony očistíme, pokrájíme na čtvrtiny, osmahneme na lžíci másla a ke konci přidáme nasekanou listovou petržel. Zeleninu a brambory ve slupce nakrájíme na větší špalíčky, pokapeme olivovým olejem, přidáme lžíci másla, sůl, čerstvý rozmarýn a tymián. Pečeme pod alobalem/pokličkou v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30-40 minut.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky