Jáhlová kaše
S touto surovinou se teprve učíme. Začínáme s jáhlovou kaší na snídani.
Suroviny
1 hrnek jáhel
3 hrnky vody nebo mléka
sůl
Postup
Jáhly důkladně propláchneme v sítku pod tekoucí vodou. Jáhly ještě v sítku chvíli necháme abychom je alespoň dvakrát přelili vroucí vodou (což je zbaví jejich mírně nahořklé chuti).
Dáme je pak v poměru 1/3 s vodou vařit v hrnci, cca 20 minut.
Každý si pak dochutí dle své chuti, my přidáváme na doslazení med a dochucení skořici. Dále jablka, rozinky, ořechy a jak už je u nás zvykem, tak hořkou čokoládu.
další info
Jáhlová kaše patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny.
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky.
Vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, vitamínu B1, B2.
Jsou zahřívací obilovinou jangového charakteru. V chladných dnech nám pomůže vyrovnat naši energii.