KACHNÍ PRSA NA MINUTKU
Máme tu jednoduchý, v podstatě nezkazitelný návod, jak připravit minutková kachní prsa. Výsledkem je maso lehce nedodělané, propečené pouze dorůžova, nikoli však syrové, s kůží křupavou a především dobře vypečenou, tak jak to u kachních prsou má být.
Suroviny
- 2 velká vykostěná kachní prsa, s ponechanou kůží (každé 200-250 g)
- sůl a pepř
- 50 ml bílého vína
- 200 ml vývaru
Postup
- Kůži nařežte v pravidelných odstupech, buď rovnoběžně každého půl centimetru, nebo přidejte i řez druhým směrem a vytvořte na kůži drobné kostičky. Kůži vždy prořízněte tak, aby řez vedl jen skrz kůži a sádlo, ale nenařízl svalovinu. Maso jemně osolte a případně opepřete po obou stranách, na straně s kůží můžete solit o něco více.
- Pánev rozehřejte pouze na středním plameni, tuk do ní žádný nepoužívejte a vysokému žáru se vyhněte. Do teplé pánve položte maso kůží dolů a bez obav opékejte 15 minut. Mírný žár plotýnky zaručí, že se maso sice bude opékat, ale vypékající tuk nebude zběsile prskat na všechny strany. Pokud tuk příliš prská, uberte teplotu, a naopak - pokud po pár minutách ani trochu nebublá, bude potřeba teplo přidat.
- Během opékání se z kůže uvolní dost tuku, takže ho po deseti minutách slijte stranou do misky a uložte do lednice. Můžete ho použít na přípravu jiných jídel, v první řadě pečených brambor.
- Po čtvrt hodině by kůže měla být půvabně zezlátlá a vypečená. Maso otočte kůží nahoru a opečte ho 2 minuty i po druhé straně. Vyjměte z pánve do misky nebo do hlubokého talíře a nechte pět minut odpočinout v teple (buď ve vlažné troubě, nebo aspoň zakryjte alobalem či přiklopte pokličkou.
- Z použité pánve slijte i zbytek sádla, naopak do ní nalijte víno a zprudka ho nechte odpařit, až téměř žádná tekutina v pánvi nezbude. Přilijte vývar a znovu rychle svařte, tentokrát jen na sirupovou hustotu - jakmile šťáva v pánvi přestane vypadat řídce a vodovatě, máte hotovo. Šťávu přeceďte přes jemný cedník.
- Maso nakrájejte na tenké, asi půl centimetru silné plátky. Aby se vám lépe krájelo, položte ho na prkénko kůží dolů, lépe ji tak proříznete tlakem nože. Podávejte přelité omáčkou a s lehkou a rychlou přílohou - hodí se vše od brambor, krémového rizota, až po bulgur nebo kuskus. Potlesk je samozřejmě váš.
Malá obměna se šťávou z pomerančů ... klidně vyměňte vývar za pomerančový džus a v hotové husté šťávě ještě prohřejte kousky pomeranče, případně šťávu zastrouhněte pomerančovou kůrou - dostanete kachní prsa na pomerančích.
Tentokrát pochvalu sklidil Tom a to velkou. Tohle zvládnout v 15-ti je opravdu umění. Když viděl, že Max vylizuje i talíř, tak je to pochvala největší :-) Dnes jde k tomu jen dodat: "Skvělé, úžasné, perfektní!"