KACHNÍ PRSA NA MINUTKU

Máme tu jednoduchý, v podstatě nezkazitelný návod, jak připravit minutková kachní prsa. Výsledkem je maso lehce nedodělané, propečené pouze dorůžova, nikoli však syrové, s kůží křupavou a především dobře vypečenou, tak jak to u kachních prsou má být. 

Suroviny

  • 2 velká vykostěná kachní prsa, s ponechanou kůží (každé 200-250 g)
  • sůl a pepř
  • 50 ml bílého vína
  • 200 ml vývaru

Postup

  1. Kůži nařežte v pravidelných odstupech, buď rovnoběžně každého půl centimetru, nebo přidejte i řez druhým směrem a vytvořte na kůži drobné kostičky. Kůži vždy prořízněte tak, aby řez vedl jen skrz kůži a sádlo, ale nenařízl svalovinu. Maso jemně osolte a případně opepřete po obou stranách, na straně s kůží můžete solit o něco více.
  2. Pánev rozehřejte pouze na středním plameni, tuk do ní žádný nepoužívejte a vysokému žáru se vyhněte. Do teplé pánve položte maso kůží dolů a bez obav opékejte 15 minut. Mírný žár plotýnky zaručí, že se maso sice bude opékat, ale vypékající tuk nebude zběsile prskat na všechny strany. Pokud tuk příliš prská, uberte teplotu, a naopak - pokud po pár minutách ani trochu nebublá, bude potřeba teplo přidat.
  3. Během opékání se z kůže uvolní dost tuku, takže ho po deseti minutách slijte stranou do misky a uložte do lednice. Můžete ho použít na přípravu jiných jídel, v první řadě pečených brambor.
  4. Po čtvrt hodině by kůže měla být půvabně zezlátlá a vypečená. Maso otočte kůží nahoru a opečte ho 2 minuty i po druhé straně. Vyjměte z pánve do misky nebo do hlubokého talíře a nechte pět minut odpočinout v teple (buď ve vlažné troubě, nebo aspoň zakryjte alobalem či přiklopte pokličkou.
  5. Z použité pánve slijte i zbytek sádla, naopak do ní nalijte víno a zprudka ho nechte odpařit, až téměř žádná tekutina v pánvi nezbude. Přilijte vývar a znovu rychle svařte, tentokrát jen na sirupovou hustotu - jakmile šťáva v pánvi přestane vypadat řídce a vodovatě, máte hotovo. Šťávu přeceďte přes jemný cedník.
  6. Maso nakrájejte na tenké, asi půl centimetru silné plátky. Aby se vám lépe krájelo, položte ho na prkénko kůží dolů, lépe ji tak proříznete tlakem nože. Podávejte přelité omáčkou a s lehkou a rychlou přílohou - hodí se vše od brambor, krémového rizota, až po bulgur nebo kuskus. Potlesk je samozřejmě váš.

Malá obměna se šťávou z pomerančů ... klidně vyměňte vývar za pomerančový džus a v hotové husté šťávě ještě prohřejte kousky pomeranče, případně šťávu zastrouhněte pomerančovou kůrou - dostanete kachní prsa na pomerančích.


Tentokrát pochvalu sklidil Tom a to velkou. Tohle zvládnout v 15-ti je opravdu umění. Když viděl, že Max vylizuje i talíř, tak je to pochvala největší :-) Dnes jde k tomu jen dodat: "Skvělé, úžasné, perfektní!"

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky