Kvasnicová pomazánka

Také máte z dětství oblíbené jídla? Chcete chutně a zdravě zasytit? Doplnit vitamín B a další látky? Kvasnice, vajíčka, cibulka, troška zeleniny, ideální snídaně.

Ingredience

1/2 balíčku kvasnic, 2 vajíčka, trošku mléka, jarní cibulka, sůl, pepř, trošku oleje a másla, v zimě přidáme trošku chilli

Postup

  1. Na oleji a kousku másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme nadrobené kvasnice a na velmi lehkém plameni smažíme. 

  2. Jakmile se nám vytvoří kašička, přilijeme trošičku mléka, ještě společně povaříme, vložíme rozkvedlaná vejce, osolíme, opepříme, popř. dle chuti okořeníme. Chvíli mícháme, než se vejce spojí s kvasnicemi a můžeme podávat.


Něco málo z celostní medicíny ...

Pivní kvasnice byly již odedávna používány v lidovém léčitelství k posílení organismu a zvýšení imunity. Z účinných složek obsahují kolem 46 % proteinů (enzymů, oligo-peptidů a aminokyselin), vitaminy skupiny B (B1, B2, nikotinamid, B6 a další látky.

Látky v kvasnicích mají dobrý účinek na zvýšení odolnosti proti respiračním a střevním infekcím.

A co vejce?

Vejce (tedy přesněji bílek) je považováno za nejlepší zdroj bílkovin. Jedná se o tzv. referenční bílkovinu, která se používá pro srovnávání výživové hodnoty bílkovin v jiných potravinách. Jsou v něm totiž zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Obiloviny či luštěniny, které jsou obecně považovány také za dobrý zdroj bílkovin už tuto vlastnost nemají.

Vaječný žloutek

Ačkoliv žloutek zastupuje jen 30 % hmotnosti vejce, je v něm koncentrovaná téměř všechna energie a většina tuku, minerálních látek a vitaminů.

Vejce je velmi vhodná potravina, která určitě patří do našich jídelníčků. Díky vysokému množství bílkovin má skvělou vlastnost zasytit a přitom neposkytuje mnoho energie. 

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky