Lasagne Bolognese

Jestli existují nějaké celosvětově známé těstoviny z Itálie, jsou to lasagne. Souhlasíte? Když si je připravíte naprosto domácí, můžete si být jisti, že budou všichni vylizovat talíře! 

Uvádíme recept, jak by měl být oficiální. My, téměř jako vždy, děláme jisté úpravy. Třeba nedáváme bešamel. Úplně nejsem zastánce zbytečného zahušťování moukou a tak raději děláme odlehčená jídla. Také dle strávníků rozdělujeme na dvě části, jedna se sýrem, druhá bez sýra. Tak, aby všichni byli spokojeni.

SUROVINY (6 PORCÍ)

  • těstoviny lasagne

BOLOŇSKÁ OMÁČKA:

  • pancetta nebo jiná slanina 3 plátky
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • mleté maso (např. hovězí) 500 g
  • rajčata 3 plechovky nebo 8 čerstvých rajčat
  • rajský protlak 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • sůl, pepř, tymián (popř. špetka cukru)
  • červené víno 3 dcl

BEŠAMEL:

  • cibule 50 g
  • máslo 60 g
  • špetka pepře
  • mouka 60 g
  • plnotučné mléko 1 l
  • bobkový list 1 ks
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl 1 lžička

NA POSYPÁNÍ:

  • mozarella 1 ks
  • parmazán 50 g

POSTUP

  1. Nejprve si připravte omáčku. Na rozpálenou pánev vložte pokrájenou pancettu či jinou slaninu, lehce orestujte a přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujte.
  2. Připravte si česnek, který nakrájejte na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná, přidejte česnek a po chvilce maso.
  3. Vařečkou rozdělte na cca 1cm hrudky, posypte tymiánem, solí a pepřem a chvíli opékejte, aby se zatáhlo.
  4. Poté přidejte pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev.
  5. Následně do směsi nalijte červené víno. A vše pomalu vařte.
  6. Nakonec popřípadě dochuťte cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.
  7. Dále si připravte bešamel. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
  8. Na středním ohni rozehřejte máslo a jakmile začne pěnit, přidejte cibuli a za stálého míchání na středním ohni nechte 30 vteřin zpěnit.
  9. Přidejte pepř, promíchejte a přisypejte mouku a 1 minutu míchejte.
  10. Přilijte studené mléko, promíchejte metlou a přidejte bokový list, muškátový ořech, sůl a přiveďte k varu.
  11. Stáhněte oheň na minimum a za stálého míchání vařte 20 minut.
  12. Hotový bešamel přeceďte přes cedník. Uděláte-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu.
  13. Nakonec si dejte vařit vodu na lasagne. Ve velkém hrnci uvařte vodu a osolte. Připravte si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládejte do hrnce najednou, aby se vše neslepilo.
  14. Když vyndáte těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložte do ledové vody. Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budete zapékat. A pokud je děláte z čerstvé těstoviny, tak je nevařte.
  15. Vezměte si zapékací misku, potřete olivovým olejem a dno potřete tenkou vrstvou omáčky.
  16. Poté vložte lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.
  17. Na těstovinu naneste vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. Na bešamel naneste vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíte to přehnat, aby se vše nerozpadlo.
  18. A opakujte proces. Naneste těstovinu, bešamel, omáčku.
  19. Završte posledním patrem a to těstovinou, tenoučkou vrstvou omáčky, na plátky pokrájenou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem.
  20. Vše vložte do trouby a pečte na 180 °C cca 40 minut.
© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky