Lasí

Kam se podíváme dnes? Třeba do Indie ...

Lasí je indický krémový nápoj vyrobený z jogurtu. Lze si přitom jednoduše vyrobit slanou i sladkou variantu, přičemž vás obě mohou osvěžit a zároveň pomoci vašemu zažívání. 

My si tentokrát udělali Lasí z manga. Když je dobře vyzrálé mango, je to opravdu lahodné.

Pár informací, které jsem dohledala ...

Původ nápoje lasí

Lasí (lassí) je jogurtový nápoj, jehož původní domovinou je Paňdžáb, tedy historické území, které je v současné době rozděleno mezi Indii a Pákistán. Kromě toho, že se jedná o osvěžující pití, jej doporučuje také ajurvéda, tzn. tradiční indické lékařství. Dnes se ovšem konzumace lasí neomezuje pouze na indický subkontinent, ale oblíbené je i v dalších zemích světa

Jednotlivé druhy lasí

Základem lasí je stejný díl jogurtu (bílého, ideálně rovněž čerstvého a s živými kulturami) a vody, která by měla mít pokojovou teplotu. Používají se ovšem rovněž další ingredience. Někdy se přidává i mléko, jindy zase koření (kardamom, římský kmín, máta, skořice, černý pepř či vanilka). Navíc si lze připravit i sladkou variantu, a to pouze přidáním medu nebo (třtinového) cukru.

Pokud vám takové lasí stále připadá chuťově chudé, můžete si připravit i variantu s ovocem. Použít lze např. banány a velmi populární je mangové lasí. Uplatnění někdy nachází i ovocná šťáva (z pomeranče, citrónu či limetky). Využít lze sice i ovocné jogurty, ale raději použijte čerstvé suroviny. Chuť lasí je v každém případě možné vylepšit i za pomoci mandlí či pistácií.

Lasí z hlediska zdraví

Lasí je součástí ajurvédy, přičemž zdraví může podpořit i dnešnímu člověku západního světa. Především varianta s kurkumou podporuje trávení, takže ji lze vyzkoušet při zažívacích potížích (v Indii je doporučována i při zánětech střev a žaludku). Lasí se zároveň využívá pro detoxikaci organismu a navíc výtečně osvěží, což se může hodit především v letních měsících. 

Zajímavosti o lasí

  • Při přípravě lasí stačí jednotlivé ingredience rozmixovat. Především ovocné varianty lze proto označit jako smoothie s jogurtem.
  • Zatímco sladké lasí se konzumuje především na severu Indie, slané varianty jsou oblíbené zejména v Pákistánu.
  • Slané lasí se v této asijské zemi konzumuje k jídlu. Hodí se přitom k rozličným pokrmům, ačkoli se říká, že nejlepší je podávané jen tak.
© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky