Klasický mazanec

Upečte si voňavý a vláčný mazanec. Podle našeho receptu upečete rovnou dva bochánky. My měli to štěstí, že jsme tentokrát nemuseli péct, ale dostali jsme ho od babičky.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 200-250 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
  • 2-3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Všechny suroviny nechte přes noc v teple, aby měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
2 Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, nakrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte - nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
3 Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.
4 Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
5 Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150-160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem nebo pomaštěným papírem - své dílo tak ochráníte před připálením. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.
6 Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným tukem, přesuňte ho na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním ho na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Jí se obvykle krájený na plátky, výborně chutná namazaný medem.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky