Medová pikantní stehna
aneb, když chlapi vaří. Jeden vaří a dochucuje jemně, druhý má rád spíše něco pikantního. Dnes jsou tedy na pořadu dne pikantní chutě spojené s jemným kuskusem a zeleninovou přílohou.
Inspirace vzešla z receptu Romana Pauluse ... Pečená pikantní kuřecí křidélka
SUROVINY:
KUŘECÍ KŘIDÉLKA
- 2 lžíce květového medu
- 2 pomeranče (šťáva i kůra)
- 2 lžíce sladké chilli omáčky Kania
- 2 lžíce strouhaného česneku
- 1 lžíce sójové omáčky Kania
- 1 lžíce kari koření Mikado
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 lžíce kečupu Kania
- pálivá mletá paprika Kania dle chuti
- keramický mlýnek s pepřem Kania
- keramický mlýnek s mořskou solí Kania
- 20 kuřecích křídel Řezníkova čerstvá porce
PEČENÉ BRAMBORY
- 400 g brambor
- extra panenský olivový olej Primadonna
BYLINKOVÝ JOGURT
- 150 g smetanového bílého jogurtu Pilos (10 % tuku)
- 2 lžíce čerstvé sekané listové petržele
- 2 stroužky česneku
POSTUP
KUŘECÍ KŘIDÉLKA
Z medu, pomerančové kůry a šťávy, chilli omáčky, strouhaného česneku, sójové omáčky, kari koření, strouhaného zázvoru a kečupu připravíme krémovou marinádu. Dle chuti okořeníme pálivou paprikou, pepřem a solí a necháme stranou odležet.
Kuřecí křidélka očistíme a připravíme paličky. Koncovou část křídla odřízneme (v tomto receptu ji nebudeme potřebovat, ale můžeme ji využít například na přípravu vývaru) a zbylou část rozřízneme v polovině kloubu. Vrchní masitější část křídla obkroužíme těsně pod kloubem a maso stáhneme do "paličky" na druhé straně kosti. Z druhé části křídla odstraníme menší kost a stejným způsobem stáhneme maso pouze k jedné straně zbylé kosti. Masité části obalíme v marinádě, vyskládáme do zapékací mísy, přelijeme zbylou marinádou a necháme marinovat přes noc.
Druhý den pečeme křidélka v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, hlavně ke konci pečení dáváme pozor a přeléváme výpekem, aby se nespálila.
PEČENÉ BRAMBORY
Brambory se slupkou nakrájíme na měsíčky, vyskládáme do zapékací mísy, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme ideálně rovnou s kuřecími křidélky v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
BYLINKOVÝ JOGURT
K jogurtu přidáme najemno sekanou petržel, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř a důkladně promícháme.
SERVÍROVÁNÍ
Podáváme v nahřáté servírovací míse, kam vložíme upečené brambory, kuřecí křidélka s výpekem, bylinkový jogurt servírujeme v samostatné mističce.