Medové perníčky
Recept od kamarádky Ivy, která je nejen skvěle peče, ale i krásně zdobí.
Suroviny
65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
7 lžic rozpuštěného másla (5 dkg)
10 dkg medu (5 lžic)
2 lžíce perníkového koření
2 lžičky jedlé sody
4 žloutky
7 lžic mléka
Postup
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu při zpracování těsta.
Žloutky, cukr, sodu, koření, med, mléko, máslo (vychladlé) rozmícháme v míse a nakonec přidáme mouku, kterou postupně zapracujeme. Dobře vypracované těsto necháme min. 24 hodin uležet.
Před zpracováním necháme těsto volně při pokojové teplotě, aby se nám s ním lépe pracovalo.
Těsto rozválíme na cca 3 mm placku, vykrajujeme tvary dle libosti. Před pečením potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Je důležité perníčky kontrolovat, přece jen každá trouba peče jinak.