Náš domácí chléb (dalamánky)
Tento recept jsem si roky ladila po mnoha zkušenostech s různými recepty na různé typy chleba. Úplně ideální je z kvásku, ale ten si zaděláme nejspíš až na podzim, až budeme zase více doma a bude více času na vaření a pečení.
Ingredience (píši je tak, jak je postupně dávám do nádoby z pekárny)
250 ml podmáslí či kefíru
150 ml vody
1/2 kostky kvasnic (21 g)
1 lžička celého kmínu
1 lžička mletého kmínu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžička medu (cukru)
100 g hladké pšeničné mouky
250 g chlebové pšeničné mouky
150 g chlebové žitné mouky
50 g celozrnné pšeničné mouky
50 g celozrnné žitné mouky
2 lžíce ovesných vloček
1 uvařený nastrouhaný brambor
10 - 12 g soli
1 lžička slunečnicových semínek
1 lžička sezamových semínek
1 lžička lněných semínek
1 lžička dýňových semínek
Postup
Do nádoby od pekárny postupně dáváme suroviny od tekutých po sypké. Ideální je dát v první fázi do podmáslí a vody kvasnice a med a společně promíchat. Sůl naopak dáváme jako poslední, až máme vsypané všechny sypké složky.
Nastavíme program Těsto a máme na 1,5 hodiny volno.
Těsto vyndáme a pořádně zpracujeme. Dáme kynout na plech nebo do ošatky. Po cca 1/2 hodině těsto z ošatky opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby rozehřáté na 200 st. Po 15 minutách se chleba potírá vodou se solí a trouba se stáhne na 170 stupňů. Pečeme dalších 30-40 minut dle velikosti chleba.
Po upečení je ideální nechat chleba vychladnout na mřížce.