Náš domácí chléb (dalamánky)

Tento recept jsem si roky ladila po mnoha zkušenostech s různými recepty na různé typy chleba. Úplně ideální je z kvásku, ale ten si zaděláme nejspíš až na podzim, až budeme zase více doma a bude více času na vaření a pečení.

Ingredience (píši je tak, jak je postupně dávám do nádoby z pekárny)

250 ml podmáslí či kefíru

150 ml vody

1/2 kostky kvasnic (21 g)

1 lžička celého kmínu

1 lžička mletého kmínu

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce octa

1 lžička medu (cukru)

100 g hladké pšeničné mouky

250 g chlebové pšeničné mouky

150 g chlebové žitné mouky

50 g celozrnné pšeničné mouky

50 g celozrnné žitné mouky

2 lžíce ovesných vloček

1 uvařený nastrouhaný brambor

10 - 12 g soli

1 lžička slunečnicových semínek

1 lžička sezamových semínek 

1 lžička lněných semínek 

1 lžička dýňových semínek 

Postup

Do nádoby od pekárny postupně dáváme suroviny od tekutých po sypké. Ideální je dát v první fázi do podmáslí a vody kvasnice a med a společně promíchat. Sůl naopak dáváme jako poslední, až máme vsypané všechny sypké složky.

Nastavíme program Těsto a máme na 1,5 hodiny volno. 

Těsto vyndáme a pořádně zpracujeme. Dáme kynout na plech nebo do ošatky. Po cca 1/2 hodině těsto z ošatky opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby rozehřáté na 200 st. Po 15 minutách se chleba potírá vodou se solí a trouba se stáhne na 170 stupňů. Pečeme dalších 30-40 minut dle velikosti chleba. 

Po upečení je ideální nechat chleba vychladnout na mřížce.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky