Paella
Slavné jídlo španělské kuchyně dostalo jméno podle široké pánve s dvěma úchyty paellera. Hlavní tři suroviny byly rýže, šafrán a olivový olej. Jak se Paella šířila Španělskem, vznikaly varianty s různými náplněmi ... klasická s kuřetem a králíkem, krevetami, kalamáry, artyčoky, kachnou a další.
Suroviny pro 10 porcí
1 kuřecí stehno
1 kuřecí prso s kůží
2 zadní a 2 přední běhy králíka
450 g vepřového bůčku s kostí
40 g soli
1 lžička čerstvého mletého pepře
1 červená paprika
1 zelená paprika
8 stroužků česneku
250 g zelených fazolí
extra panenský olivový olej
4 bobkové listy
2,5 l vody
2 špetky šafránu
1 zarovnaná lžička sladké papriky
1 kg kulatozrnné rýže
1 větvička rozmarýnu
250 g konzervovaných drcených rajčat
Postup
Maso zpracujeme na menší kousky, osolíme, opepříme.
Papriky očistíme a nakrájíme. Oloupeme česnek, rozkrájíme fazole.
V pánvi necháme rozpálit olej a osmahneme maso dozlatova. Vyjmeme z pánve a na oleji osmahneme zeleniny s kořením. Zasypeme paprikou a šafránem. Přidáme rajčata, vložíme zpět maso a zalijeme vodou. Necháme cca 15 minut vařit a a pak přidáme rýži. Necháme spolu vše lehce vařit až do změknutí rýže. Necháme nakonec ještě cca 15 minut odstát pod pokličkou.