Pečený losos

Krátká doba přípravy, zdravá strava a ještě si pochutnat, to je přesně to, co akční rodina potřebuje. Do půl hodiny je na stole luxusní jídlo. K tomu salátek dle sezóny.

Jako přílohu nejraději volíme čerstvý jarní brambor nebo kaši z brambor a mrkve.

Recept snad není ani třeba psát, neboť osmahnout rybu na pánvi nebo upéct na grilu či v troubě jistě zvládne každý. 


A další inspirace, co na mě vykoukla ...

FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Ve Francii je v oblibě losos připravovaný po bretaňsku. K tomuto receptu si připravte 600 g očištěného lososa, 4 malé žampiony, 60 g másla, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a naťovou petrželku.

Na pánvi rozehřejte část másla, přidejte lososa nakrájeného na malé kousky a žampiony nakrájené na plátky. Vše společně poduste. Směs osolte a dopečte v troubě. Zbývající máslo rozehřejte, vmíchejte na drobno nasekanou naťovou petrželku a citronovou šťávu a tuto směs pak použijte k polití lososa těsně před servírováním. Jako ideální přílohu k takto upravenému lososímu masu podávejte bramborové hranolky a jemný zeleninový salát. 

RAKOUSKÁ KUCHYNĚ 

Rakušané si potrpí spíše na ostřejší verzi úpravy lososa, která je shrnuta v receptu s názvem "Losos po vídeňsku". Na jeho přípravu budete potřebovat: 4 porce lososa, 200 g cibule, 400 g rajčat, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 dl bílého vína, 1 feferonku, sůl, citronovou šťávu, petrželku, mletou papriku.

Začněte očištěním jednotlivých porcí lososa a jejich zakapáním citronovou šťávou. Poté plátky lososa nechejte odležet. Mezitím si na oleji poduste jemně pokrájenou cibuli. Cibuli poté rozložte na dno ohnivzdorné mísy co nejrovnoměrněji a posypte ji najemno pokrájeným česnekem. Na česnek uložte jednotlivé porce lososa a posypte ho mletou paprikou a rozkrájejte na něj feferonku. Porce lososa podlijte bílým vínem a pečte ve středně vyhřáté troubě. Porce rybího masa při pečení 1 x obraťte. Na talíři podávejte lososa obloženého jednotlivými dílky rajčat a vařenými bramborami. Přidejte jemný zeleninový salát. 

SKANDINÁVSKÁ KUCHYNĚ 

V Dánsku se připravuje losos velmi často s holandskou omáčkou. Vyzkoušejte tento recept na lososa i vy. Na tento recept z lososa budete potřebovat 4 plátky lososa, citronovou šťávu, sůl a tuk na opečení, nejlépe máslo.

Plátky lososa pokapané citronovou šťávou nechejte nejprve hodinu odležet v lednici. Potom je osušte, osolte a opečte na tuku, a to po obou stranách. Podávejte s dílky citronu, s holandskou omáčkou a vařeným bramborem. 

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky