Pizza
Občas i hřešíme a s chutí si dáme pizzu. Doma už ji máme "vychytanou" a díky pekárně, která za nás udělá těsto, je to vcelku rychlé a příjemné občerstvení.
Těsto
300 g mouky (dáváme napůl hladkou a chlebovou)
20 g kvasnic
1/8 l vlažné vody
1/2 lžičky soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
špetku cukru pro práci kvasnic
Postup
Ten máme zjednodušený použitím pekárny, tj. suroviny všechny vložíme a necháme těsto kvalitně zapracovat a vykynout.
Dále těsto vyválíme na plech, potřeme rajčatovou omáčkou (plechovka rajčat, sůl, pepř, česnek, olej, bazalka, oregáno), posypeme sýrem, přidáme olivy.
Pečeme na spodním roštu při cca 220 st. 10-15 minut. Je to jen orientační čas dle typu trouby.
Při podávání přidáváme čerstvou bazalku či oregáno, pokud máme zrovna k dispozici.
něco málo z Wikipedie ... Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta, nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí, záleží na druhu pizzy. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě.
Připravuje se pečením a v Itálii se obvykle skládá z těchto základních surovin:
- ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
- rajčatového základu (sugo di pomodoro)
- mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, žampiony, cibule ...