Pohanková kaše
Jedno ze starších valašských jídel, kdysi bývala pohanka v jídelníčku valachů denně. Dnes se k pohance zase vracíme a využíváme její zdroj vitamínů a minerálních látek.
Základní příprava pohanky
Pohanku lámanku nasypeme do nádoby a zalijeme převařenou, ne vroucí vodou. Přibližně v poměru 1:1,5-2. Platí, čím více vody, tím řidší kaše. Teplota vody by neměla přesahovat 80 stupňů, aby se nezničily důležité látky. Potom nádobu s pohankou přikryjeme a necháme naměknout 20 minut. Můžeme dát pod peřinu, jako za časů našich babiček.
A jak ji připravujeme ráno k snídani? Protože není tolik času, přece jen ji na mírném ohni lehce povaříme, zkrátíme tak dobu přípravy na cca 5 minut. Při vaření lehce osolíme a přidáme trochu mleté skořice. Před podáváním dochutíme medem, kakaem, čokoládou. Podáváme s ovocem, které zrovna máme po ruce.
V zimě jsme si na snídani oblíbili malinový čaj se skořicí a medem, také jsou příjemné lehce opražené madle a dýňová semínka.