Rajská omáčka
Kluci "rajdu" (jak říká babička) moc rádi. Chodíme na ní pravidelně k babičce.
Ingredience na 6 porcí
Na vývar
- 600 g hovězí plece
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 kousek celeru
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček celého nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička soli
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
Na omáčku
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 280 g rajčatového protlaku
- sůl a pepř
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 8 hlaviček hřebíčku
- 1 celá skořice
Postup
Krok 1: Začněme masem a vývarem. Ideální je šťavnatější loupaná plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijeme asi 1,5 litrem vody a povaříme doměkka.
Krok 2: Na másle či sádle necháme pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmícháme protlak, minutu restujeme a zasypeme moukou. Za stálého míchání opékáme další půl minutu.
Krok 3: Vmícháme litr vývaru z masa, trošku osolíme a přidáme cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povaříme.
Krok 4: Přes síto omáčku propasírujeme (nebo vylovíme všechno koření a rozmixujeme) a dochutíme dalším cukrem, solí, octem či pepřem.
Krok 5: Podáváme s plátky masa a oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.