Rajská omáčka

Kluci "rajdu" (jak říká babička) moc rádi. Chodíme na ní pravidelně k babičce.

Ingredience na 6 porcí

Na vývar

  • 600 g hovězí plece
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 kousek celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček celého nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku

Na omáčku 

    • 2 lžíce másla
    • 2 cibule
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 280 g rajčatového protlaku
    • sůl a pepř
    • 2 lžíce cukru
    • 2 lžíce octa
    • 8 hlaviček hřebíčku
    • 1 celá skořice

Postup

Krok 1: Začněme masem a vývarem. Ideální je šťavnatější loupaná plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijeme asi 1,5 litrem vody a povaříme doměkka.

Krok 2: Na másle či sádle necháme pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmícháme protlak, minutu restujeme a zasypeme moukou. Za stálého míchání opékáme další půl minutu. 

Krok 3: Vmícháme litr vývaru z masa, trošku osolíme a přidáme cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povaříme. 

Krok 4: Přes síto omáčku propasírujeme (nebo vylovíme všechno koření a rozmixujeme) a dochutíme dalším cukrem, solí, octem či pepřem. 

Krok 5: Podáváme s plátky masa a oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky