Škvarkové pagáče

Někdy je třeba i zhřešit a tímto nikdy nepohrdneme. Obzvlášť, když jsme často venku. Jsou prostě moc dobré.

Odkud pocházejí pagáče?

Původ škvarkových placek bychom hledali sice v maďarské kuchyni, ale stejně tak doma jsou na moravském Slovácku, kde jim místní neřeknou jinak, než pagáče. Původně se maďarské pogácsa pekly v popelu u krbu a jejich název spolu s recepturou obyvatelé Slovácka přejali a upravili.

SUROVINY (24 PORCÍ)

  • cukr 2 lžičky
  • mléko 200 ml
  • droždí 30 g
  • hladká mouka 500 g (často používáme třetinový poměr ... pšeničná hladká, celozrnná špaldová, žitná)
  • sádlo 100 g
  • škvarky 250 g
  • žloutek 2 ks
  • sůl 2 lžičky
  • čerstvě namletý pepř
  • vejce na potření

POSTUP

  1. Mléko ohřejeme. Rozpustíme sádlo.
  2. Do misky rozdrobíme droždí a rozmícháme vidličkou. Necháme vzejít kvásek, bude to trvat asi 15 minut.
  3. Do mísy nasypeme mouku, smícháme se solí a trochou pepře. Uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do něj zbylé mléko a žloutky.
  4. Větší část škvarků nakrájíme na jemno, druhou část nakrájíme nahrubo. Přidáme do mísy s moukou. Dále do mísy nalijeme zchladlé sádlo, vzešlý kvásek a důkladně propracujeme. Hladké těsto necháme v míse, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout. Během kynutí propracujeme.
  5. Vykynuté těsto r.ozdělíme na 24 dílků a vytvarujeme Pagáče. Ty rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Troubu předehřejeme na 190 ⁰C.
  7. Pagáče  necháme 30 minut kynout na plechu, poté povrch přejedeme nožem se zoubky nebe rádýlkem a potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova.
© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky