Škvarkové pagáče
Někdy je třeba i zhřešit a tímto nikdy nepohrdneme. Obzvlášť, když jsme často venku. Jsou prostě moc dobré.
Odkud pocházejí pagáče?
Původ škvarkových placek bychom hledali sice v maďarské kuchyni, ale stejně tak doma jsou na moravském Slovácku, kde jim místní neřeknou jinak, než pagáče. Původně se maďarské pogácsa pekly v popelu u krbu a jejich název spolu s recepturou obyvatelé Slovácka přejali a upravili.
SUROVINY (24 PORCÍ)
- cukr 2 lžičky
- mléko 200 ml
- droždí 30 g
- hladká mouka 500 g (často používáme třetinový poměr ... pšeničná hladká, celozrnná špaldová, žitná)
- sádlo 100 g
- škvarky 250 g
- žloutek 2 ks
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- vejce na potření
POSTUP
- Mléko ohřejeme. Rozpustíme sádlo.
- Do misky rozdrobíme droždí a rozmícháme vidličkou. Necháme vzejít kvásek, bude to trvat asi 15 minut.
- Do mísy nasypeme mouku, smícháme se solí a trochou pepře. Uprostřed vytvoříme důlek a vlijeme do něj zbylé mléko a žloutky.
- Větší část škvarků nakrájíme na jemno, druhou část nakrájíme nahrubo. Přidáme do mísy s moukou. Dále do mísy nalijeme zchladlé sádlo, vzešlý kvásek a důkladně propracujeme. Hladké těsto necháme v míse, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout. Během kynutí propracujeme.
- Vykynuté těsto r.ozdělíme na 24 dílků a vytvarujeme Pagáče. Ty rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu předehřejeme na 190 ⁰C.
- Pagáče necháme 30 minut kynout na plechu, poté povrch přejedeme nožem se zoubky nebe rádýlkem a potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova.