Sladký loupák (Makovka)
Vložte svůj text...
Suroviny na 24 ks
450 ml vlažného mléka
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí
1 vejce
na dokončení : 2 rozšlehaná vejce na potření, 3 lžíce máku
Postup
Do pekárny nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a přidáme ostatní suroviny. Necháme vypracovat a vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4 bochánky a necháme opět lehce vykynout.
Vyzrálé bochánky postupně vyválíme na slabě pomoučeném válu do kruhu o síle cca 4 mm a každý rozřežeme na 6 stejných trojúhelníků.
Ty potom smotáme směrem od základny ke špičce. Špičky rohlíků zatlačíme, aby se nám rohlík nerozmotal.
Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme mákem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 160 st. cca 15 minut, dokud nebudou měkké.