Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Knedlíky jako od babičky. To jistě každý zná.

Suroviny na těsto

1 kg brambor

300 g hrubé mouky

3 vejce

špetka soli

Suroviny na náplň a zdobení

20-30 švestek 

3 lžíce másla

4 lžíce mletého máku, ořechu nebo strouhanky

4 lžíce moučkového cukru

na dochucení: jogurt, tvaroh, kysaná smetana

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme a nastrouháme na jemno. Mezitím dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. K bramborám přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a uhněteme měkčí těsto.

Rukou z něj tvarujeme kulaté placičky, na každou položíme vypeckovanou švestku a pečlivě zabalíme.

Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7 až 8 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je švestka měkká. Uvařené knedlíky vyndáme na talíř, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. 

Babiččiny rady

Brambory na těsto stačí uvařit do poloměkka. Těsto by nemělo být ani husté, ani řídké. Ideální konzistenci získáte, když budete mouku přisypávat postupně.

Těsto nenechávejte dlouho stát, zřídlo by a knedlíky by se rozvařily. Platí pravidlo, že voda čeká na knedlíky.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky