Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Knedlíky jako od babičky. To jistě každý zná.
Suroviny na těsto
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
špetka soli
Suroviny na náplň a zdobení
20-30 švestek
3 lžíce másla
4 lžíce mletého máku, ořechu nebo strouhanky
4 lžíce moučkového cukru
na dochucení: jogurt, tvaroh, kysaná smetana
Postup
Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme a nastrouháme na jemno. Mezitím dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. K bramborám přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a uhněteme měkčí těsto.
Rukou z něj tvarujeme kulaté placičky, na každou položíme vypeckovanou švestku a pečlivě zabalíme.
Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7 až 8 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je švestka měkká. Uvařené knedlíky vyndáme na talíř, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Babiččiny rady
Brambory na těsto stačí uvařit do poloměkka. Těsto by nemělo být ani husté, ani řídké. Ideální konzistenci získáte, když budete mouku přisypávat postupně.
Těsto nenechávejte dlouho stát, zřídlo by a knedlíky by se rozvařily. Platí pravidlo, že voda čeká na knedlíky.