Teplý čočkový salát s mrkví
Luštěninové saláty jsou vděčné, skvěle zasytí, dobře chutnají a servírovat je můžeme teplé i jako přílohu k masu, ale jsou výtečné i studené, takže si je můžeme zabalit do krabičky do práce nebo na piknik.
SUROVINY (4 PORCE)
- zelená čočka 200 g
- olivový olej 2 lžíce
- velká cibule 1 ks
- větší mrkev 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
DRESINK:
- citrónová šťáva
- balzamikový ocet
- olivový olej 2 lžíce
POSTUP
- Čočku propláchneme v teplé vodě a poté ji dáme vařit dle návodu do osolené vody, dokud nebude měkká.
- Mezitím na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Směs osolíme, opepříme a promícháme. Jakmile je čočka uvařená, smícháme ji s mrkví a cibulí.
- V misce si připravíme dresink. Smícháme šťávu z citrónu, balzamikového octa a olivového oleje. Poté salát zalijeme dresinkem a vše důkladně promícháme. Případně salát ještě dochutíme podle své chuti.
ČOČKA ZELENÁ FRANCOUZSKÁ
Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky. Celkově snižuje cholesterol v krvi a přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Je velmi vhodná pro diabetiky. Má vyšší obsah hořčíku, železa a vápníku.