Valašské podlesníky

... jsou bramborové placky pečené na zelných listech. Jde o jednoduché a vydatné jídlo. Placky dostanou jemně nakyslou chuť a kombinaci se zakysanou smetanou a cukrem určitě doporučujeme vyzkoušet. I tohle je kousek mého dětství a jsou to hezké vzpomínky.

Suroviny

75 dkg brambor vařených ve slupce
pěkné zelné listy, které upravíme tak, aby vytvořily jakousi misku
sádlo
celé vejce
sůl
¼ litru kyšky (kefíru, podmáslí, mléka)
trocha hladké mouky
zakysaná smetanu a cukr na dochucení

Postup

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, osolíme, přisypeme mouku a přilijeme kyšku. Vypracujeme řidší těsto. Zelné listy vymažeme sádlem a navršíme na ně bramborovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, cca 30 minut.

Po vytažení z trouby sloupneme zelný list. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni. Podlesníky mastíme máslem nebo sádlem. Ozdobíme kopečkem zakysané smetany a cukrem. Připíjíme třeba mléko nebo bílou kávu.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky