Vepřová plec na paprice

Paprika, dědictví po stařičké monarchii

Úprava dušeného, vařeného nebo pečeného masa se smetanovou paprikovou omáčkou má starou historii. Najdeme ji i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.

Tak zvané papričky se "za Rakouska" vařily doma i v hotelových restauracích. Tam se podávaly na "desátou", tedy k přesnídávce.  

Ingredience

  • 600 g vepřové plece
  • 3 cibule
  • olej
  • 1 sladká smetana
  • Sůl, sladká mletá paprika
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • Ostrá paprika a pepř 

Příprava

Vepřové maso nakrájíme na větší kousky. Cibuli nakrájíme a dáme zezlátnout na oleji. Přidáme sůl, pepř. Společně za stálého míchání opékáme, až jsou cibule i maso temně zlaté. Přidám dvě lžíce mleté sladké papriky.

Papriku zamícháme, aby se maso obalilo. Pak zalijeme do poloviny masovým vývarem, když není, tak vodou. Maso zvolna dusíme na plotně, a nebo ho dáme dusit do trouby, což je ještě lepší. Maso nesmí v tekutině "plavat". Když jsou kousky vepřového masa tak měkké, že by se skoro daly rozmáčknout vidličkou, je téměř hotovo.

Sos po mase naředíme vývarem nebo mlékem na potřebné množství. Do půl hrnečku studené vody dáme trochu soli, dvě lžíce hladké mouky a kvedlačkou dohladka rozmícháme.  Jíšku vlijeme do omáčky a na mírném ohni přivedu k varu. Když je mouka provařená a omáčka dostatečně zahoustlá, vezmeme ruční mixer a omáčku dohladka rozmixujeme. Pak přilijeme sladkou smetanu, vmícháme do omáčky a znovu zvolna přivedeme k varu. Při použití sladké smetany se omáčka může lehce vařit. 

Až když má omáčka správnou hustotu, ochutnáme a přisolíme. Případně přidáme jen velice malé množství pepře (nemusí být) nebo pálivé papriky. 

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky