Žemlovka
Je libo v neděli na snídani žemlovku? Žádný problém. Když jsou doma šikovní pomocníci a v sobotu večer přiloží ruce k dílu, ráno je čeká příjemná snídaně. Žemlovku s tvarohem a jablky totiž milujeme.
Ingredience
- 8 ks rohlíků
- 5 ks středních jablek
- 250 g tvarohu
- 3 ks vejce
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks skořicový cukr
- 1 PL medu
- 1 PL šťávy z citronu
- rozinky namočené v rumu
- 2 dl mléka
- 2 PL moučkového cukru
Postup
- Do misky si nalijeme mléko, přidáme tvaroh, vanilkový cukr, žloutky, med a citrónovou šťávu a rozmícháme metličkou. Rohlíky nakrájíme a namáčíme v mléce. Do vymazané formy ukládáme vedle sebe namočené rohlíky.
- Jablka očistíme a nastrouháme. Přidáme k ním skořicový cukr a navrstvíme na rohlíky. Vrstvu s jablky přesypeme rozinkami. Pak dáme zase vrstvu namočených rohlíků.
- Žemlovku dáme do vyhřáté trouby asi na 25 minut. Před koncem pečení si vyšleháme sníh z bílků a z 2 PL moučkového cukru a natřeme ho na vrch žemlovky. Pokračujeme v pečení asi 5 minut. Hotovou žemlovku můžeme posypat moučkovým cukrem.