Bramboráky
Taková naše slabost. Někdy se stane, že Vám něco na žaludek fakt nesedí, ale stejně neodoláte. Uběhne nějaký čas a zase se k tomu vrátíte. Je to takový vnitřní boj, máte to rádi, chcete to, sníte to a prostě si pochutnáte. Když se chce, vše jde nějak vyladit ke vší spokojenosti. A my to vyladili tak, že je dobré udělat si bramboráky třeba v poledne, s dávkou mléka nebo kefíru a ono se to do večera nějak uleží ...
Ingredience
- brambory (zde děláme změnu, oblíbili jsme si cuketu, takže hezky půl na půl)
- vejce
- polohrubá mouka (když máme, dáváme i pohankovou mouku)
- česnek
- majoránka
- drcený kmín
- pepř
- sůl
- sádlo na smažení
Brambory oloupeme, nastrouháme, na jemném struhadle brambory, na hrubším cuketu. Vodu vzniklou při strouhání slijeme a brambory vymačkáme. Přidáme vejce, mouku, česnek, majoránku, kmín, pepř a sůl.
Na pánvi rozehřejeme sádlo a bramborákové těsto vidličkou rozetřeme v tenké vrstvě po pánvi. My máme rádi malé braboráčky, které se tak krásně propečou. Pečeme dozlatova a do křupava po obou stranách. Bramborák jíme hned, protože nejchutnější je čerstvý. Po vychladnutí ztrácí křehkost a změkne. Proto se také snažíme, aby při pečení byly placky tenké a dobře se prosmažily.