Chilli con carne
je vyhlášená texaská specialita a je jedno z našich oblíbených jídel. Hlavně v zimě, kdy je potřeba tělo zahřát. Není tedy nouze o pálivé chilli a další koření. Je to tedy jídlo hřejivé, výrazné a plné.
Ingredience
- 1 lžíci oleje
- 2 střední cibule
- 1 čerstvou červenou papriku
- 4 stroužky česneku
- 1 lžičku pálivého chilli
- 1 lžíci mleté sladké papriky (přidáváme někdy i mrkev, kukuřici)
- 1 lžíičku římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru nebo vody
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 2-3 plechovky sterilovaných červených fazolí (přidáváme i cizrnu či bílé fazole)
- sůl a čerstvě mletý pepř, tymián, rozmarýn
- 1-2 lžíce cukru
Příprava jídla
1 Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.
2 Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
3 Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen - maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
4 Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
5 Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno 30 minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
6 Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to - je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.