Chilli con carne

je vyhlášená texaská specialita a je jedno z našich oblíbených jídel. Hlavně v zimě, kdy je potřeba tělo zahřát. Není tedy nouze o pálivé chilli a další koření. Je to tedy jídlo hřejivé, výrazné a plné.

Ingredience

  • 1 lžíci oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 čerstvou červenou papriku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku pálivého chilli
  • 1 lžíci mleté sladké papriky (přidáváme někdy i mrkev, kukuřici)
  • 1 lžíičku římského kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 2-3 plechovky sterilovaných červených fazolí (přidáváme i cizrnu či bílé fazole)
  • sůl a čerstvě mletý pepř, tymián, rozmarýn
  • 1-2 lžíce cukru

Příprava jídla

1 Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2 Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
3 Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen - maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
4 Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
5 Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno 30 minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6 Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to - je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky