Dýňový krém
Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně Hokkaido. Je velmi rychlá a chutná.
Ingredience:
1 střední dýně Hokaido
1 cibule
1 lžíce oleje a 1 lžíce másla
2-3 stroužky česneku
200 ml 16% smetany
zeleninový vývar
sůl, pepř
pro pikantnější dochucení ... chilli, zázvor
Postup:
1. Dýni pořádně omyjeme a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme střed, který odstraníme.
2. Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět, dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle spolu s cibulí. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany, dýňovými semínky nebo posypeme bylinkou, třeba majoránkou. Podáváme s pečivem nebo krutónky.