Hříbková polévka

Až se zima zeptá, jestli jsi byl v létě či na podzim na houbách, je fajn odpovědět, že byl :-) Protože mít po ruce hříbky z lesa, to je paráda. Polévka, omáčka, smaženice, to rozhodně za pár výletů po lese stojí.
Suroviny
- 2 lžíce másla
- 4 střední brambory
- 1 cibule
- 400 g kořenové zeleniny - zhruba 3 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
- 1,25 l vařící vody
- 1 lžička soli
- 1 hrst čerstvé petrželové nati
- nasušené houby
- pohanka
Postup
Houby přelijte horkou vodou a dejte vařit se solí a kmínem.
Zeleninu i brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostky.
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo a poduste na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Duste ji tři minuty, občas promíchejte. Poté přidejte cibuli, osolte veškerou solí a dál duste a míchejte, dokud se vše nezačne přichytávat ke dni hrnce. Přidejte brambory a pohanku. Přelijte vroucí vodou a nechte zakryté 20 minut vařit.Uvařené houby s vodou, ve které se vařily přidejte k polévce.
Dochuťte solí, je-li to ještě potřeba, a posypte petrželkou.
Pokud máte rádi výraznější chutě, ochuťte před koncem varu polévku rozetřeným česnekem a lžičkou sušené, rozemnuté majoránky.