Kuřecí vývar s nudličkami
V tomto zimním období dá se říct nezbytnost pro udržení zdraví. Takové pohlazení po těle i po duši.
Protože samotný kuřecí vývar není příliš silný, použijte dva triky pro jeho zvýraznění: nejprve opečte kosti a odřezky v troubě a později při vaření přidejte do hrnce několik aromatických potravin. Pokud snad máte po ruce odřezky z hovězího nebo telecího masa, neváhejte a také je vhoďte do vývaru.
Suroviny
- Zbytky z jednoho kuřete (kostra, krk, křídla, drůbky)
- ½ lžičky soli
- 1 velká cibule
- 100 g celerové bulvy
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- občas k vývaru přidáváme špetku chilli papričky a kousek zázvoru
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Všechny odřezky umyjte, pokud je to potřeba, a letmo osušte papírovými utěrkami. Takto připravené kosti rozložte na velký, mělký plech. Je důležité mezi nimi vzájemně nechat prostor, aby se začaly opékat, nikoli dusit. V troubě pečte 15 minut do zezlátnutí, pak otočte a dalších 10 minut opékejte i z druhé strany.
- Opečené kosti vložte do hrnce. Výpek na plechu zalijte malým množstvím horké vody a vařečkou uvolněte všechny přípečky, poté vše nalijte ke kostem. Dolijte 2,5 litry studené vody, případně víc, aby všechny kosti byly ponořené, přidejte umyté drůbky, osolte a velmi zvolna přiveďte téměř k varu.
- Pozvolna vařte 3 hodiny; vývar by však neměl bublat, spíš jej držte těsně pod bodem varu. První půl hodiny sbírejte veškerou pěnu a tuk, co se objeví na hladině, a dolévejte odpařenou vodu na původní množství. Po třech hodinách přidejte očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu, koření a vařte ještě půl hodiny až hodinu.
- Vyjměte vyvařenou zeleninu a maso. Nechte vývar pět minut usadit a pak jej opatrně slijte přes cedník.
- Zeleninu vyhoďte, vše dobré se z ní už vyvařilo. Do polévky je dobré přidat zeleninu čerstvou, nakrájenou a lehce povařenou.
- Podávejte s petrželkou, pažitkou, libečkem či medvědím česnekem.