Luštěninové polévky
Fazolová, Hrachová, z červené či hnědé čočky. Nebo směs všeho jako hrstková. Prostě luštěniny.
Jsou dobré, jsou zdravé, jsou syté. S dávkou cibule, česneku, zeleniny. Ideální na zimu.
Nic složitého na tom není. Nakrájet cibuli, osmahnout, přidat kořenovou zeleninu, brambor či pohanku, luštěniny a povařit do měkka. Vaříme s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Sůl přidáváme k luštěninám, až když se dovářejí. Pokud se přidává pro okyselení ocet, je třeba ho dát úplně až na konec. Jinak nezměkne nic :-)
A co se píše v kuchařce, co jsem dostala kdysi v dětství od tety?
Luštěniny by si zasloužily, aby se staly významnou složkou v naší stravě. Obsahují hojně škrobu a v suchých semenech nejvíce bílkovin vůbec, dosti nerostných látek jako vápníku, fosforu a železa.
Abychom je nemuseli dlouho vařit, namáčíme je do čisté vody. Před namáčením je přebereme a opereme. Aby luštěniny dostatečně nabobtnaly, musí být namočené aspoň 6-12 hodin. Aby nepřišly nazmar nerostné a jiné látky, vaříme luštěniny v téže vodě, ve které jsou namočeny.