Ovesná kaše
Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla nebo dostatek času.
Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny
Budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku.
Suroviny
- 30 g drcených ovesných vloček
- 200-250 ml mléka/vody podle toho, jak hustou kaši máte rádi
- špetka soli
- cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, semínka, čerstvé ovoce a tak podobně
Postup
- Ovesné vločky osolte a smíchejte s mlékem/vodou. Pomalu kaši přiveďte k varu. Stáhněte a ještě nějakou dobu míchejte, kaše bude měknout a houstnout. Když tak kaši lehce nařeďte.
- Nechte ještě chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím si třeba uvařte čaj.
- Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.
Varianta 2: Dostatek času a tekutiny
Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte.
Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost.
Suroviny
- 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
- 120-150 ml mléka
- 1 středně velké jablko
- zhruba 1/2 citronu
- 1 lžíce medu
- 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
- pár ořechů nebo mandlí
- pár rozinek
Postup
- V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
- Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
- K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.