Ovesná kaše

Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla nebo dostatek času.

Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny

Budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku. 

Suroviny

  • 30 g drcených ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka/vody podle toho, jak hustou kaši máte rádi
  • špetka soli
  • cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, semínka, čerstvé ovoce a tak podobně

Postup

  1. Ovesné vločky osolte a smíchejte s mlékem/vodou. Pomalu kaši přiveďte k varu. Stáhněte a ještě nějakou dobu míchejte, kaše bude měknout a houstnout. Když tak kaši lehce nařeďte.
  2. Nechte ještě chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím si  třeba uvařte čaj.
  3. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.

Varianta 2: Dostatek času a tekutiny

Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte.

Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost.

Suroviny

  • 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • zhruba 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup

  1. V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
  2. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
  3. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.
© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky