Pečená vepřová plec se zelím
Méně tučnější maso jako plec můžeme nahradit tučnější krkovicí či ještě tučnějším bokem.

Suroviny
- 650 g vepřové plece
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 zarovnaná lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř, kmín
- občas přidáváme bulharské koření Čubrica
Postup
- Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek taky zbavte slupky a rozkrájejte na tenké plátky. Maso vhoďte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, solí, kmínem a pepřem.
- Pekáček těsně zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Zapněte ji na 170 stupňů a pečte bez jakékoli pozornosti 2 hodiny. Pokud pečete bůček a nikoli krkovici, klidně si ještě 30 minut přidejte, pokud máte pocit, že by se sádla mohlo při prodloužení vypéct ještě trochu víc.
- Pekáček vyjměte z trouby, odstraňte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby, tentokrát už nezakryté, zvyšte teplotu na 200 stupňů a dopečte.
Servírovat můžeme s knedlíky, noky, chlebem, zelím či zelným salátem.