PEČENÉ VEPŘOVÉ KOLENO
Na pečené vepřové koleno jezdí do Čech turisté z celého světa. Ve výsledku je příprava velmi snadná a rychlá.
Jak udělat vepřové koleno měkké uvnitř a křupavé zvenku
Za křupavou, vypečnou kůží je vždycky třeba hledat vysokou teplotu v troubě. Bez ní zůstane kůže vždycky jen bledá a měkká.
Jenomže pouhé pečení při vysoké teplotě u tak velkého kousku masa s kostí, jako je vepřové koleno, způsobí dřív spálení na povrchu než propečení uvnitř.
A proto se o koleno musíte postarat tak, aby vypečení kůže přišlo až nakonec. Tedy nejprve nechat změknout maso a prorostlé části, a to skoro do rozpadavého stavu, a teprve potom rychle, rázně a bez smlouvání vypéct kůži.
Vepřové koleno stačí vložit do mírně vyhřáté trouby a zakryté ho nechat být 3 hodiny při 150 stupních svému osudu. Za tu dobu stačí krásně změknout.
VYPEČENÍ KŮŽE
Hezkému vypečení kůže pomůže, když ji předem důkladně a pravidelně naříznete.
Nařezávání se provádí ještě předtím, než dáte koleno péct v první pomalé etapě.
Nakonec kůži vypékáme zprudka, cca 20 minut při 180 stupních. Koleno tak dostane výraznou a příjemnou pečenou chuť a postupné prohřívání kůže mu taky prospěje.
Suroviny
- 1 vepřové koleno, cca 1 kg
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kmínu
- lžíce medu
Postup
- Maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Na horní straně kolene nařízněte kůži velmi ostrým nožem v rovnoběžných zářezech, zhruba po jednom centimetru vzdálených od sebe.
- Stroužky česneku oloupejte a plochou stranou nože je trochu rozmáčkněte, aby uvolnily své aroma. Česnek prostrčte co nejhlouběji do masových záhybů, do kterých se dostanete z větší useknuté strany kolene. Zároveň uvnitř, kam až se dostanete, maso lehce osolte.
- Zbytek soli nasypte na horní stranu kůže, především do zářezů. Kmín trochu podrťte v hmoždíři, ale ne zcela na jemno, a nasypte ho do stejných míst, co sůl.
- Připravené maso vložte do malého pekáčku a zakryjte pokličkou nebo alobalem. Vložte do trouby, zapněte na 120 stupňů (tentokrát si buďte jisti správnou vnitřní teplotou trouby, nejlépe použitím vhodného teploměru do trouby) a na tři hodiny na maso zapomeňte.
- Po třech hodinách sejměte pokličku, maso přelijte řídkou, vodovou šťávou z výpeku, zvyšte teplotu na 150 stupňů a opět na hodinu odejděte. Budete-li mít cestu kolem, můžete maso znovu přelít, ale není to nutné. Pokud by se šťáva zcela vypekla, nalijte do pekáče půl malé skleničky vody.
- Nakonec zvyšte teplotu na 180 stupňů a tentokrát už neodcházejte moc daleko - po 15-20 minutách kůže zezlátne dost na to, abyste mohli prohlásit pečení za ukončené. Každých pět až deset minut se v této závěrečné fázi pokuste maso přelít výpekem. Na závěr by měla mít původní nevýrazná šťáva, kterou maso samo pustilo, hustou, sirupovou konzistenci a tmavě zlatou barvu.
Podáváme s knedlíky, se zelím nebo taková česká klasika s hořčicí, křenem a kyselou okurkou.
Lákavý recept na pečené koleno na černém pivě je třeba zde ...