Špagety s boloňskou omáčkou
Zeptejte se stovky kuchařů, hospodyněk a labužníků, a dostanete sto různých receptů s názvem boloňská omáčka. I my ji děláme po svém, pokaždé jinak, s jinými přísadami. Prostě dle aktuální chutě.
Suroviny
- 400 g směsi mletého vepřového masa (ale klidně vezměte třeba směs nebo jen hovězí)
- 2 lžíce oleje
- 1 středně velká cibule
- 1 snítka řapíkového celeru
- 1 větší mrkev
- 1-2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
- ½-1 lžička soli
- česnek, pepř, bylinky dle chuti
Postup
- Oloupejte cibuli, řapíkový celer a mrkev oškrábejte. Vše nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte dvě minuty trochu změknout. Přidejte cibuli a celer a další dvě minuty pozorně míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.
- Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho přitom nechte.
- Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu - změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně - každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu.
- Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce pobublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.
- Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí, kořením, bylinkami.
Dodatek
Jestli vás něco kolem boloňské omáčky může veřejně znemožnit, tak to jsou především špagety :-)