Sushi

Sushi je velmi oblíbené jídlo původem z Japonska připravované nejčastěji z ochucené rýže, mořské řasy, syrových ryb a syrové zeleniny. Základem úspěchu přípravy sushi jsou poctivé suroviny, ověřené postupy a cit pro servírování.

Jak uvařit rýži na sushi

Rýže je nejdůležitější částí sushi. Dodává celému jídlu tvar a vzhled. Proto je její výběr opravdu důležitý. Rýži nejdříve pečlivě propláchneme, dokud není odtékají voda skoro čirá, tzn. zbavená škrobů. Propranou rýži zalijeme studenou vodou (většinou 2,5 hrnku vody na 1 hrnek množství rýže) a necháme stát deset minut pod pokličkou. Poté ji rychle uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Rýži na sushi nesolíme a při vaření neodkrýváme! Po uvaření odstavíme z plotny a pod pokličku rychle umístíme suchou utěrku. Necháme stát dalších 20 minut. Ještě horkou rýži ochutíme sushi octem, cukrem a solí.

Jak rýži dochutit

V misce nebo skleničce smíchejte asi 100 ml horké vody, rýžový ocet (1 lžíce), cukr (1 lžička) a sůl (1/2 lžičky). Nemíchejte kovovým nástrojem - kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži moc neprospěje. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.


Jak nakrájet maso na sushi

Zatímco rýže chladne je dobré pustit se do krájení masa. Velmi dobře se hodí syrový tuňák, losos, ale také např. mořské plody. Rybí maso krájíme vždy po vláknu na dílky široké maximálně půl centimetru. Samozřejmostí je ostrý nůž. Ostatní ingredience na sushi nakrájíme na stejnou velikost jako maso.


Jak správně zabalit sushi

Nejznámějším druhem sushi jsou maki rolky. K jejich přípravě potřebujeme kromě rýže a náplně ještě bambusovou podložku, řasu nori a wasabi. Na podložku položíme plátek řasy lesklou stranou dolů. Na jeho spodní polovinu naneseme nejlépe navlhčenými prsty tenkou vrstvu rýže. Řasa by neměla prosvítat. Na každé straně necháme asi 1,5 cm volného okraje. Doprostřed pruhu rýže nakreslíme tenkou čárku wasabi a přidáme ostatní ingredience. Horní konec řasy potřeme trochou vody nebo rýžové octa. Pečlivě zarolujeme od konce potřeného rýží. Na bambusovou podložku se nebojíme přitlačit. Necháme 10 minut odpočinout.


Jak krájet sushi

Z jedné hotové rolky nakrájíme šest stejně velkých koleček. Tradiční řez je rovný, ale s trochou šikovnosti můžeme mít i rolky zkosené. Na talíři vypadá takové sushi efektně. 

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky