Valašská kyselice

Jsou polévky, které se snad nikdy nepřejí a tahle k nim patří. Nejlépe chutná po dobrém vyvětrání v kopcích.

SUROVINY (4 PORCE)

  • kysané zelí
  • brambory
  • klobása
  • slanina
  • cibule
  • smetana
  • olej
  • hladká mouka 1 lžíce
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • bobkový list
  • nové koření

POSTUP

  1. Do většího hrnce dáme zelí (nálev raději předem scedíme, přidat můžeme později dle potřeby) a zalijeme  vodou, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.
  2. Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme smetanou, případně solí a pepřem.

"Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda."

"Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice."

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky