Valašské frgály

Valašský frgál se oficiálně může prodávat jen na Valašsku, ale to neznamená, že si ho pro vlastní spotřebu nemůžete vyrobit i doma. Máme originální recept od babičky.

Je tak velký, že vám na něj talíř nestačí, a tak sytý, že se o něj musíte podělit, i když se vám ale opravdu nebude chtít. Valašský frgál je totiž exkluzivní dobrota. A to doslova.

Frgály se pečou již skoro dvě stě let

První písemné záznamy o velkých koláčích, tzv. vdolcích nebo frgálech, v nářečích též nazývaných pecáky nebo lopaťáky, pocházejí z kroniky z roku 1826. Jsou zde zachyceny údaje o koláčích z pšeničné nebo i žitné mouky, na povrchu pomazaných tvarohem, povidly nebo pomazánkou z povařených a rozmačkaných sušených hrušek.

Původně se jako frgál označoval "nepodarek" - nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Lidová tradice výroby tohoto specifického koláče vychází především ze svátečních příležitostí v oblasti Valašska. Šlo hlavně o svatby, křtiny, Vánoce a Velikonoce, pekly se i při ukončení žní. V bohatších rodinách měli frgály i jako nedělní pečivo, chudé rodiny je mívaly jen o Vánocích.

Valašské frgály poznáte podle velikosti a množství náplně

Frgály na první pohled od jiných poznáte podle velikosti. Mají totiž v průměru třicet až třicet dva centimetrů, což je velikost odvozená od celé plochy sázecí lopaty, kterou se dříve sázel do pece chléb. Jsou hojně zdobené náplní, která je poctivá a tvoří mnohdy více než polovinu váhy celého koláče (min. 42 % procent z celkové hmotnosti koláče v syrovém stavu).

Na 4 koláče budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g másla
  • citronovou kůru

Na potírání:

1 vejce

Na náplň:

podle výběru viz dále

Při přípravě nepodceňujte teplotu jednotlivých surovin, dříve než začnete připravovat těsto, nachystejte si je na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. "Do misky si prosejete hladkou mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, ve vedlejší misce si zaděláte kvásek, který necháte vzejít. K moučné směsi přidáte žloutky, rozpuštěný tuk a nakonec připravený kvásek. Vypracujete řidší těsto, do něhož ke konci hnětení přidáte olej na podporu kynutí a lesku. A necháte kynout. Než těsto vykyne, můžete si připravit náplně. 

Náplně můžete vylepšit nevšedními přísadami

Maková náplň

Mák jemně pomeleme, spolu s mlékem a cukrem svaříme, zahustíme jíškou nebo strouhankou, dochutíme vanilkovým cukrem a skořicí. Jak praví tradiční receptura, lze přidat i rozinky.

Tvarohová náplň

Měkký tvaroh smícháme s cukrem, vaječnými žloutky, rozinkami a vanilkovým cukrem.

Hrušková povidla

Sušené hrušky si namočíte alespoň na tři hodiny do vody a následně je určitě dvě hodiny vaříte. Po vystydnutí z hmoty vyberete jadřince a stopky. Zbylou hmotu umelete a ochutíte vanilkovým cukrem a badyánem. "Přidat můžete švestková povidla, uvařená sušená jablka, ale jen trochu, aby se chuť hrušek nevytratila." 

Jablková náplň

Oproti hruškové náplni, která se vyrábí ze sušených plodů, se náplň jablečná obvykle vyrábí z jablek čerstvých. Dochucuje se cukrem, skořicí i vanilkovým cukrem. Lze přidat i rozinky a sekané vlašské ořechy.

Na frgály se hodí i strouhaný perník

Po vykynutí těsta na frgály, které v letní sezóně netrvá déle než půl hodiny, se těsto rozdělí na bochánky o váze dvě stě čtyřicet gramů. Každý bochánek následně rozválíte na kulatém pečicím papíru o průměru třiceti centimetrů. Prsty vytvoříte okraj koláče. "Je nutné mít náplň rozválenou na tenký plát stejnoměrně," upozorňuje pekařka. Plníte připravenou náplní, která má obvykle váhu čtyři sta gramů, okraje potřete vejcem, a necháte chvilku dokynout.

Před upečením posypete posypkou z hladké a polohrubé mouky, cukru, vanilkového cukru, másla a rumu. Dříve se přidával i nastrouhaný perník a mletá skořice. Frgály se pak pečou při sto sedmdesáti pěti stupních deset až dvanáct minut. 

Chuť frgálu krásně podpoří závěrečné polití směsí cukru, vanilkového cukru a rumu. Koláč ale polévejte až po vychladnutí, jinak se do něj směs vpije a nevytvoří se na něm požadovaný lesklý povrch. Pokud vám koláč zbude, stačí ho uchovat v chladnější spíži přikrytý utěrkou. (Ale on vám určitě nezbude.)

Recepty babičky

Vdolky (6ks)

1 kg polohrubé mouky

0,25 dkg másla

0,6 dcl mléka

0,15 kg moučkového cukru

0,7 dkg kvasnic

1 dkg soli

Svatební vdolky (Hutisko) 16ks

1 a 1/4 výběrové polohrubé mouky

1 a 1/4 hladké mouky

38 dkg moučkového cukru

16 dkg kvasnic

6 celých vajec

6 žloutků

75 dkg másla


Náplně do vdolků a vdolečků

z 1 kg suchých hrušek - 6 vdolků

z 1 kg máků - 6 vdolků

z 1 kg tvarohu - 3 vdolky

Do vdolečků 1,5 kg tvarohu na 1 kg mouky

Na 1 kg mouky - 1 kg sušených hrušek

1/4 kg povidel

5 dkg moučkového cukru

10 dkg másla, rum, badyán, skořice

Na 1 kg máku

20 dkg moučkového cukru

10 dkg másla

mléko

1/4 kg hladké mouky do záprašky, rum, příchutě

Na 1 kg tvarohu

30 dkg moučkového cukru

10 dkg másla

4 žloutky

příchutě ... citrónová kůra, rum, vanilka, dětská krupice

Těsto na vdolečky

1 kg polohrubé výběrové mouky

0,4 dkg másla

8 žloutků

0,1 

Vdolečky bez kynutí

500 g výběrové polohrubé mouky

250 ml mléka

250 g másla (nebo 125 g másla, 125 g hery)

2-3 žloutky

1 celé vejce

5 kostek cukru

8 dkg kvasnic

sůl

Náplň do vdolečků

Tvaroh na 2 dávky

1 a 1/2 kg tvarohu

5 žloutků

20-30 dkg moučkového cukru

1 a 1/2 balíčku rozinek

1 vanilkový cukr

citrónová kůra

2 lžíce dětské krupice

Posypka

1/2 másla, moučkový cukr, polohrubá mouka, citrónová kůra, lžíce oleje

Potírání

1/2 másla, 1 vanilka, rum

© 2019 Recepty Majerovi
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky