Vánočka
Královna svátečního stolu - vánočka! Není nad to, udělat si vlastní. Máme už svůj osvědčený recept.
SUROVINY
250 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí
250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
špetka soli
1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1 vejce
hladká mouka na podsypání těsta
NA DOKONČENÍ
80 g rozinek v rumu
1 rozšlehané vejce s trochou mléka
100 g nahrubo nakrájených mandlí
POSTUP
Pro těsto používáme domácí pekárnu. Je to velký pomocník a ušetří nám práci s přípravou kvásku, hnětením a správným kynutím. Za 1,5 hodiny máme nádherně vykynuté těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu, rozdělíme ho na 8 částí a rukama z nich vyválíme válečky dlouhé jako delší strana plechu, na kterém budeme vánočku péct.
Pleteme tedy vánočku z 2x 3 pramenů, copy dáme na sebe.
Zbylé 2 prameny spleteme do spirály, položíme je na vánočku, konce zahneme dospodu pod těsto a stiskneme
Vánočku necháme 20 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut na vyšší teplotu, dalších cca 30 minut na teplotu nižší, kolem 160 °C.
V polovině vánočku zkontrolujeme a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjeme ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dáme na mřížku a před zakrojením ji necháme úplně vychladnout. Což se u nás málokdy podaří :-)
Vánočka se spojuje s Vánoci, protože tvarem připomínala Ježíška v zavinovačce. Věřilo se také, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami.